sobota 14. dubna 2012

Jak zpříjemnit čekání u zubaře?



Letošní přehlídku netradičních forem divadla zahájilo Divadlo KUFR s inscenací Dvojka (vpravo nahoře). Jednoduchá scéna nabízela pohled na dvě obyčejné dřevěné židle. Fantazie diváků byla zaměstnána nejen barevnými kostýmy Boženy Vytrvalé a Květy Růžové. Barevné rozlišení symbolizovalo dva jiné světy, dva jiné prožitky, ale postupně zelená a růžová barva splývala pomocí prvků akrobacie v jednotu. Nervozita stoupá a někdy není možné sedět na místě, ani pověsit kabelku na háček.

Žonglování spojené s akrobatickými prvky a příběhem dvou žen v čekárně u zubaře se proměňovalo v klaunskou přehlídku sportů. Chvílemi jsme se ocitali na tenisovém a baseballovém hřišti, lyžařském svahu, cyklistické dráze, v cirkuse a nechyběla ani běžecká trať a veslování. Čekárnu u zubaře nám připomínal zvuk zubní vrtačky a bolestivý jekot pacienta uvnitř. Tíživá atmosféra byla umocňována tikajícími hodinami. Květa Růžová se ve chvílích, kdy se ozývaly pravidelné údery, hroutila s nateklou pusou od bolesti zubu na dřevěnou židli.


Protiklady se přitahují a tak se křehkost i síla, ostré pohyby i jemné ladné taneční kroky proměňovaly během celého představení plného zvratů a převratů v příjemné zapomnění na čekárnu u zubaře. Dojemné zubní „sólo“ se neslo sálem a po chvíli si jej trylkovaly i děti v zadních řadách. Zkrátit čas v čekárně se dá určitě i lehkým posilováním s lahví pro sportovce, na které navazuje dramatická taneční show s časopisem. Scéna v růžovém nádechu slibuje v kombinaci s chytlavou hudbou další experiment s kuželkami a míčky. Příjemným zamyšlením na konci je, zda jsme se nacházeli celou dobu v čekárně u zubaře nebo ve světě nekonečných možností a snů. Prosté nazutí bot a tikání hodin nás opět vrátí do čekárny. Z imaginárních dveří se ozve „Nachystá se další“. Kdo se odváží vejít do zubní ordinace?

text: Markéta Horká, foto:
http://www.facebook.com/Pavel.Reissmann.Photography

Žádné komentáře:

Okomentovat