středa 13. dubna 2011

Kopřiva 2011 - tisková zpráva

KOPŘIVA 2011 v dramaturgii Jiřího Cachnína
Katolická beseda v Kopřivnici
8. a 9. dubna 2011

Jubilejní pětadvacátý ročník přehlídky netradičního divadla v dramaturgii Jiřího Cachnína proběhl o víkendu v Katolickém domě v Kopřivnici a v Kulturním domě ve Štramberku. Festival nabídl tradičně komedie, drama, studentské divadlo i divadlo jednoho herce, zastoupena byla čtyři česká a čtyři slovenská divadla. Festival navštívilo celkem 705 diváků.
„Snažíme se stále dělat tradiční přehlídku netradičního divadla. Neděláme pustou komerci, vybudovali jsme si za ta léta jméno právě na tom, že přispíváme k bourání bariér, například mezi slyšícími a neslyšícími. Podporujeme místní divadla, přivážíme netradiční představení ze Slovenska a Polska. Letos jsme se zaměřili především na slovenská divadla a na výběr převážně vážných témat,“ konstatoval dramaturg Kopřivy Jiří Cachnín.
Tříčlenná porota udělila ceny přehlídky – za herecký výkon cenu Vlado Benkovi za roli v Pastierovi; za tvůrčí počin získal cenu Víťa Marčík za Pašije. Cenu diváka získalo Túlavé divadlo za Romea, Júlii a vírus.
Kopřivu 2011 zahájilo brněnské Divadlo Neslyším s hravou čarodějnickou pohádkou Největší poklad. Následovalo kopřivnické DS Na značky, Údivadlo s napínavou a děsivou adaptací povídky Raye Bradburyho s názvem Ve dne spím, v noci ne, ale sova nejsem, ve 3D. Víťa Marčík je na Kopřivě zárukou velkého diváckého zájmu. Letošní představení Teátru Víti Marčíka s názvem Pašije bylo o to lákavější, že se odehrálo v kopřivnickém kostele svatého Bartoloměje. Pašije byly divácky nejúspěšnějším přestavením prvního dne přehlídky, navíc získaly cenu za tvůrčí počin. Páteční program uzavřel příběh ze života slovenského Pastiera v podání Levočské divadelné spoločnosti. Civilní, ale velmi přesvědčivý herecký výkon Vlado Benka v něm ocenila porota jednou z cen. Sobotní odpoledne patřilo bratislavskému Túlavému divadlu, jehož komediální tragédie Rómeo, Júlia a vírus vyvolávala v nadšených divácích záchvaty smíchu, divadlo také získalo cenu diváka. Zážitek ještě umocnilo krásné prostředí štramberského Amfiteátru pod Starou věží. Rozjařenou náladu obecenstava vyrovnalo následně vážné téma představení Cely, scénického konceptu pro jednoho herce v podání bratislavského Divadla P.A.T. A následovala znovu komedie, znovu v podání slovenského divadla, a znovu na venkovní scéně. Vtipný „horor“ na motivy slovenských pověstí s názvem Žena, Pánboh, čertisko a sedem zakliatych před rozesmátým obecenstvem odehrálo Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre před Katolickým domem v Kopřivnici. Přehlídku uzavřelo opět vážné téma války a jejích důsledků na příběhu rodiny žijící v domě po odsunutých Němcích, které ostravské Divadlo Silesia představilo ve hře Trash story.
V rámci doprovodného programu si návštěvníci v pátek zatancovali na koncertě skupiny Tatroska a v sobotu si poslechli francouzské šansony v podání skupiny Hluční sousedé.

Pro další informace kontaktujte dramaturga přehlídky Jiřího Cachnína
Tel.733 676 672 , email: cachnin@seznam.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat