sobota 9. dubna 2011

Kopřiva, verze 25. Kde jsme a kam směřujeme

Vlado Benko v představení Pastier.
FOTO: Robert Waschka
Přelomový je podle mého názoru právě pětadvacátý ročník Kopřivy. Přehlídka netradičního divadla se nejen přenesla přes různé peripetie (od přežívání v socialistické alternativě, přes bouřlivá devadesátá léta komerčních priorit, politické kotrmelce na komunální úrovni, až po odchod zpět do alternativního světa vloni po přestěhování z kulturního domu), navíc vyrostla z dětských nemocí. Je to otřepaný příměr, já vím, ale té rostlině se zřejmě opravdu nejvíc daří, když se jí oficiální (kozlo)zahradníci snaží vytrhat a zničit. Má totiž podstatnou výhodu - stálý přísun živin od svého dvorního opečovávatele Jirky Cachnína a bohatou zálivku diváckého zájmu.
"Snažíme se stále dělat tradiční přehlídku netradičního divadla. Neděláme pustou komerci, vybudovali jsme si za ta léta jméno právě na tom, že přispíváme k bourání bariér, například mezi slyšícími a neslyšícími. Podporujeme místní divadla, přivážíme netradiční představení ze Slovenska a Polska. Letos jsme se zaměřili především na slovenská divadla a na výběr převážně vážných témat," kostatuje Jiří Cachnín.
Kopřiva je už druhým rokem rozkročená mezi Kopřivnicí a Štramberkem. Starosta Štramberka Jan Socha to komentuje: "K tomu donutila pořadatele situace, ale Štramberk jako mekka divadla Kopřivu vítá. I když Štramberští jsou konzervativní, najde tu přehlídka druhý domov."
Diváci si zvykli cestovat mezi sály v Kopřivnici a Štramberku
autobusem zadarmo. FOTO: Robert Waschka
Socha dodává, že Kopřivu má jednoznačně spojenou se jménem Cachnín, který je otcem zakladatelem přehlídky.
Cachnín má podporu také od brněnského divadelníka Zdeňka Čecháčka, který přijížděl na první ročníky Kopřivy jako konzultant a lektor. "Mě se na Kopřivě vždycky líbilo, že ta myšlenka byla volná a pak nastala mezi vybranými divadly docela divoká konfrontace. Když mě Jiří požádal o účast v porotě a sponzorský dar, nemohl jsem odmítnout. Jsem rád, že přehlídka pokračuje, ale potřebuje znovu prorazit a oživit," říká Čecháček.
Kopřiva nastěhovaná do Katolického domu v Kopřivnici a částečně i do Štramberka se po loňské zásadní proměně stabilizovala. Jako dlouholetý pozorovatel jejího růstu musím na závěr konstatovat, že mě letos něco překvapilo. Příjemně. Přehlídka odchodem do alternativy dostala nový impuls - stabilizoval a ověřil se okruh spolupracovníků, zmatky, zpoždění a nejasnosti, které často kulturní akce provází, už Kopřiva nezažívá. Alternativa, ale profesionálně připravená.
Lenka Waschková Císařová, Robert Waschka

Žádné komentáře:

Okomentovat