sobota 9. dubna 2011

Cachnín radí: Přijďte dnes do Cely

Slovenská divadla a vážná témata – to je linie letošní přehlídky. A jak už to tak bývá, tohle pravidlo potvrzují i dnešní vyjímky.
Dramaturg Jiří Cachnín doporučuje především představení Cely v podání bratislavského Divadla P.A.T. „Je to velmi zajímavý, alternativní výtvarně-scénický projekt Slávy Daubnerové. Všechny kusy tohoto divadla stojí za vidění, ale ty větší nemůžeme na Kopřivě udělat, protože jsme limitováni prostorem. Cely jsou silné představení, které získalo v roce 2007 zvláštní cenu poroty za scénický koncept a režii na festivalu Nová dráma,“ zve Cachnín.
Túlavé divadlo na Kopřivě 2004 s hrou Hamlet, alebo
Nález lebky. FOTO: Robert Waschka
Dnešní nabídku ovšem zahájí druhý díl úspěšného komediálního seriálu... Vážně – hra Rómeo, Júlia a vírus je další ze Shakespearovské série pouličních představení bratislavského Túlavého divadla v režii Jakuba Nvoty. V roce 2004 viděli diváci Kopřivy hru Hamlet, alebo Nález lebky. A i když je Romeo a Julie tragédie, stejně jako Hamlet, slibuji už nyní bolestivé záchvaty smíchu. Pokud bude druhý Shakespeare stejně vydařený jako ten první, zaručuje to bezbřehou zábavu.
A pak už půjde jen o vážná témata – třeba o „pouliční horor“ Žena, Pánboh, Čertisko a sedem zakliatych v podání Starého divadla Karola Spišá v Nitre. Opět v režii Jakuba Nvoty tak před diváky ožijí Prostonárodní slovenské pověsti Pavla Dobšinského.
Hru s tématem německého odsunu a vyrovávání se s historií v soukromých příbězích – Trash Story, představí Divadlo Silesia z Ostravy. Úspěšné hry mladé polské autorky Magdy Fertacz se zhostí nový ostravský divadelní soubor.
Diváky mohou lákat i netradiční místa performancí – Túlavé divadlo zahraje za hezkého počasí ve štramberském Amfiteátru pod Starou věží a horor si můžete prožít před sochou T.G.M. Naproti Katolickému domu v Kopřivnici. (lwc)

Žádné komentáře:

Okomentovat