sobota 9. dubna 2011

Žena, Pánbůh a strašlivá prča

Zázraky se ještě dějí. Osamělé ženy sice znají dokonale povahu muže, ale žijí s kočkou. Ovšem při troše štěstí narazí na kouzelnou PNS budku, která se mávnutím proutku mění v nebe, jemuž kraluje slovenský Bůh. Pro upřesnění - to znamená, že Bůh je Slovák!
Hlavní hrdince se právě zjevili
andělé a slovenský Bůh
FOTO: Robert Waschka
Divačka se baví na představení.
FOTO: Robert Waschka
Na větrem zmítané, prochladlé pouliční scéně pak před vámi v podání Starého divadla Karola Spišáka v Nitre v představení Žena, Pánboh, čertisko a sedem zakliatych defilují křehcí andělé hrající jazzík přímo od podlahy. A ve vzduchu se vznáší metrový smrtihlav, tedy spíše odporná masařka. Když nezvedené ženě Bůh přidělí sedm mužů a sedm zkoušek, čeká ji na závěr smrt nebo láska (u někoho splývá obojí s manželstvím).
Ženské časopisy jsou droga. FOTO: Robert Waschka
Tohle všechno vám předají pohybově úžasní, muzikálně nadaní a navíc sympatičtí herci. Práce s rekvizitami (chůdy), složitě strukturovaná scéna a hromada hudebních nástrojů je jim příjemnou samozřejmostí. Tam, kde Romeo a Júlia přenáší na diváka vírus laskavé konverzační komedie, tady režisér Jakub Nvota používá techniky až dryáčnické. Ale v obou případech, jak jsme na to u slovenských divadel na Kopřivě zvyklí, zažijete super divadlo.
Pokud sedm zkoušek zimou, větrem, kolemjdoucími, pejskaři a podobně přežije i divák, dočká se sladké odměny. Je to prostě legrace, která zahřeje, rozesměje huronským smíchem a v konečném důsledku překvapivě možná i poučí. Robert Waschka

Žádné komentáře:

Okomentovat