sobota 9. dubna 2011

Těžké otázky

Jestliže hra Trash story otevírá obtížné otázky nedávné historie, na které bychom chtěli možná zapomenout, stejně těžké otázky si musíme zodpovědět po jejím zhlédnutí. 
Snacha - syn - matka. Napětí zaručeno.
FOTO: Robert Waschka
Zvolené téma je složité už ve svém základu a pokusem o jeho uchopení si Divadlo Silesia nastavilo nesmírně vysokou laťku. Jako milovník divadla si snahy herců velmi vážím. Jako divák, či dokonce kritik představení si musím zabývat tím, zda se jim takto vysoko nastavenou laťku podařilo překonat. Či dokonce tím, zda toto překonávání bylo sebejisté, ladné, se silným uměleckým dojmem. Bohužel musím konstatovat, že i když místy výkony jednotlivců dávaly tušit hloubku a možnosti tématu, celek nefungoval.
Představení postrádalo elementární gradaci, pochmurného tónu bylo dokonce příliš, civilního nadhledu pak bytostný nedostatek. Text hry, přeložený z polštiny, byl pojat velmi formálním, běžně neslyšeným jazykem. Možná právě proto působily postavy neživotně. Profesionalita herců se projevila v kvalitně vedeném dialogu, herci hráli spolu a ne každý za sebe.
Silná témata nastolená v tomto kusu by zasloužila citlivější práci s jazykem, méně škrobený přístup a civilnější, intimnější zpracování. Robert Waschka, Lenka Waschková Císařová

Žádné komentáře:

Okomentovat